Skocz do głównej treści strony
PCEN

Podsumowanie staży w Hiszpanii. Erasmus+ w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich 24.05.2024 r. odbyło się uroczyste podsumowanie zagranicznych staży zawodowych w ramach projektu Erasmus+ (2023-1-PL01-KA121-VET000128322.17), gdzie uczestniczki i uczestnicy projektu mieli okazję zaprezentować umiejętności kulinarne i hotelarskie. Pojawiło się szerokie grono zaproszonych osób, wśród których byli przedstawiciele Urzędu Miasta, Gdańskiego Centrum Usług Wspólnych, Pomorskiego Centrum Kształcenia Nauczycieli w Gdańsku, środowiska branży gastronomicznej i hotelarskiej, absolwenci i beneficjenci programu Erasmus+ i jego wcześniejszych edycji, a także rodzice uczestników i uczestniczek.
 
Podczas spotkania goście poznali poszczególne etapy realizacji projektu, miejsca odbywania staży oraz towarzyszący im program kulturowy. Wybrane uczestniczki i wybrani uczestnicy podzielili się swoimi wrażeniami z odbytych staży oraz opowiedzieli o sporządzanych potrawach, wykonywanych zadaniach i zdobytych umiejętnościach. Uczennice klas hotelarskich przedstawiły filmiki, na których pokazały sposób ścielenia łóżka metodą francuską oraz parzenie kawy. Był też pokaz live cooking, a w roli głównej wystąpiły krewetki.
 
Najważniejszym punktem spotkania było uroczyste wręczenie uczestniczkom i uczestnikom przez panią dyrektor Annę Krótki dokumentów potwierdzających zdobycie umiejętności. Były to certyfikaty z odbytego stażu, europejski dokument Europass w dwóch wersjach językowych, referencje z zakładów pracy, certyfikat z języka hiszpańskiego zawodowego.
Następnie goście udali się do sali bankietowej, gdzie mogli skosztować potraw przygotowanych przez uczestniczki i uczestników projektu z klas technik żywienia i usług gastronomicznych. Na stołach znalazły się: croquetas do jamon, croquetas do pollo, morcilla con cebolla y manzana, grzanka z sosem i kalmarem, gazpacho, huevos rotos, calamar a la plancha, ensalada rusa, ensalada valenciana. Osoby preferujące słodkie smaki mogli degustować tarta de abuela, crema de naranja, arroz con leche, churros, tarta de manzana, leche frita, postre de chocolate, ensaimadas.
 
Projekt Erasmus+ (2023-1-PL01-KA121-VET000128322) to już dziewiąty projekt staży zagranicznych realizowany ze środków Komisji Europejskiej, a drugi w ramach otrzymanej akredytacji na lata 2021–2027, która zapewnia szkole środki finansowe do roku 2027 na szkolenie zagraniczne uczennic i uczniów. Doświadczenie zawodowe, jakie mogą zdobyć w zagranicznych zakładach pracy młodzi ludzie, otwiera ich na lokalny i europejski rynek pracy – nie tylko dzięki umiejętnościom zawodowym, lecz również społecznym i językowym. 
 
A tu już kolejna grupa naszych stażystów wróciła zadowolona i chórem twierdzi, że chce powtórzyć to doświadczenie oraz poleca je wszystkim, którzy są otwarci na nowe wyzwania…

Autor: Anna Pawelec,
koordynator projektu
 
Źródło: ZSG-H
 
Projekt objęty został patronatem medialnym „Edukacji Pomorskiej”.
Podsumowanie staży w Hiszpanii. Erasmus+ w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Podsumowanie staży w Hiszpanii. Erasmus+ w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Podsumowanie staży w Hiszpanii. Erasmus+ w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Przejdź do góry strony